Ministrul Mediului Tánczos Barna a vorbit în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, ediția de joi, 15 aprilie, despre poluarea masivă pe care cetățenii români o fac aruncând gunoaie în locuri neamenajate.
Tánczos Barna este de părere că fiecare individ în parte trebuie să își formeze reflexul de a arunca gunoaiele în locurile special amenajate – „În România se aruncă forte mult”.
„Am spus-o de foarte multe ori: Nu putem noi amenda cât pot arunca cetățenii. Nu putem noi strânge cât pot arunca cetățenii. Nu putem ecologiza cât pot arunca… (…) Coerciția este extrem de importantă și tocmai de aceea am pornit aici, în București, în zonă, aceste controale, cu confiscări de mașini, cu amenzi de zeci de mii de lei”, a susținut ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Tánczos Barna a precizat că s-a pornit o acțiune puternică în Capitală, cu ajutorul sprijinului oferit de Poliția Locală din cele șase sectoare.
„Am identificat zeci de hectare de teren unde s-a depozitat ilegal. Unele dintre ele deja sunt ecologizate și săptămâna viitoare, după două luni și jumătate, putem face primul inventar de suprafețe ecologizate. S-a identificat cu GPS, s-a căutat și amendat proprietarul, i s-a pus în vedere ecologizarea”, a declarat ministrul.
De asemenea, acesta a explicat faptul că persoanele care nu se conformează legii și nu ecologizează va primi plângere penală.
„Vom megre pe bandă rulandă cu plângeri penale. Nu se poate altfel”, a subliniat Tánczos Barna.
Ministrul a susținut că sistemele de ecologizare din București nu funcționează, acest lucru fiind o certitudine.
„Când am venit la acest minister, acum trei luni, eu am constatat cu stupoare că Bucureștiul nu are servicii profesioniste, performante, de salubrizare (…) Trebuie mai multă eficiență, mai multă colaborare între cele 7 instituții (n.r. primăriile de sector și Primăria Municipiului București), mai multă fermitate și perseverență, trebuie să decidă numărul de fracții de colectare a deșeurilor în tot Bucureștiul, trebuie să decidă cine face sortarea, depozitarea, investiția…”, a explicat acesta.
Totodată, ministrul Mediului a susținut că, în situația în care se impune un infringement pe poluarea aerului, orașul unde s-a produs poluarea ar trebui să plătească, respectiv poluatorii, nu toți oamenii din țară.
De asemenea, acesta a vorbit și despre conștientizarea și implicarea în campaniile de aruncare a gunoaielor în mod selectiv a autorităților locale care să informeze cetățenii. Acesta a reamintit de primarii din anumite sate care au reușit să facă acest lucru.
Ministrul Mediului este de părere că și informarea și formarea copiilor în ceea c eprivește protejarea mediului reprezintă un pas important în educarea populației.
„Copiii sunt foarte receptivi la acțiuni de genul acesta, la implicare. (…) Pregătim la minister un program național. O să îl lansăm probabil în câteva luni, să avem mesaje pe generații, acțiuni de implicare, de conștientizare (…) Dacă putem crea această masă critică se vor putea crea multe”, a punctat ministrul.